wtorek, 10 kwietnia 2012

ŚWIĘTA , ŚWIĘTA I PO.....



"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje, i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze jest, by żyć dla powrotu."
— Antoine de Saint-Exupéry



JESZCZE TROSZKĘ W KLIMACIE ŚWIĄT

W związku ze Świętami Wielkanocnymi, dostaliśmy od kilku osób życzenia świąteczne oraz zdjęcia.
Na blogowej skrzynce meilowej znalazły się zdjęcia Świątecznych  dekoracji, potraw, przepisy kulinarne, życzenia oraz zdjęcia z celebracji wolnego czasu :) Najciekawsze publikuje dziś!


Żurek Wielkanocny- Zdjęcie i przepis przesłała Pani Beata Mazur


B.M



  • 1,5 litra wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 skrzydełka wędzone 
  •  2 białe kiełbasy parzone
  • 4 średnie ziemniaki
  • jajko ugotowane na twardo 
  • chrzan do smaku
  •  sól 
  • pieprz
  • majeranek
  • żur w butelce 
Gotujemy bulion warzywny na mięsie, kroimy w gruba kostkę białą kiełbasę, po 30 minutach od zagotowania bulionu dodajemy ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy żur w butelce, doprawiamy do smaku w/w przyprawami. Na koniec przyozdabiamy ugotowanym jajkiem i natką pietruszki. Smacznego



WIELKANOCNA TARTA Z JAJKAMI, KURCZAKIEM I BROKUŁEM- 
Przepis Pani Ewy Karczmarek

E.K


 Ciasto na tarte;
  • 250g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki wody 
  • szczypta soli 
Nadzienie;

  • ugotowany brokuł, rozdrobniony
  • 2 filety z piersi kurczaka drobno pokrojone
  • 10 jajek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
Ciasto

Z wyżej podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy je do lodówki na około 1h.
Gdy ciasto się schłodzi wałkujemy je na grubość około 0,5 cm  i wkładamy to formy na tarte, tak żeby lekko brzegi wystawały poza naczynie.Robimy dziurki widelcem, podpiekamy je w piekarniku około 10 minut. Na tak przygotowany spód wylewamy wcześniej przygotowany farsz.

Farsz;

 Podsmażamy na patelni kurczaka z solą i pieprzem. Do naczynia siekamy brokuł, dodajemy kurczaka i zalewamy wcześniej rozkłóconym jajkiem. Całość doprawiamy do smaku i wylewamy na podpieczony spód.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni , piekarnika  na poziom II , i zapiekamy około 40 minut, do czasu aż górna warstwa nie zarumieni się na złoto-brązowy kolor.


E.K



SCHAB ZE ŚLIWKĄ - Przepis Pani Beaty Mazur

zdjęcie zapożyczone ze strony http://taotao.pl/przepisy_kulinarne/id,1256,schab_ze_sliwkami_taotao.html







Składniki:
  • kawałek schabu (u mnie ok. 0,7 kg)
  • 100 g suszonych śliwek
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  •  pieprz
  •  słodka papryka
  •  czosnek
  •  majeranek
  •  bazylia 
  • tymianek
Schab umyć i osuszyć. Długim nożem zrobić w nim tunel, na całej długości mięsa. Tunel wypełnić obficie śliwkami. Olej wymieszać z przyprawami i taką mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Przygotowany do pieczenia schab umieścić w rękawie foliowym, szczelnie zamknąć. Piec około godziny w 200 stopniach. Smacznego !





DEKORACJE 

M.A
Dekoracje w tym mieszkaniu są niezwykle gustowne. Bardzo spodobało mi się że odbiegają stylem i charakterem od tych popularnych kolorowych aranżacji.
Autorka tych zdjęć prosiła o anonimową publikację. Zdjęcia zostaną podpisane jedynie inicjałami.


M.A


M.A




M.A



M.A



CZAS WOLNY  W DZIWNOWIE:)

Zdjęcia nadesłane od Żaki i Fifi


Żaki

Żaki

Żaki



Żaki




Serdecznie dziękuję za nadesłane zdjęcia i przypominam że jeśli macie ochotę podzielić się ze mną swoimi zdjęciami, pracami, filmikami to zapraszam do wysyłania na poniżej podany adres meilowy ;
gminadziwnów@wp.pl

3 komentarze:

  1. Fantastyczny blog:)widac zaangazowanie mieszkancow i to jest cudowne.Przepisy kulinarne ,dekoracje świąteczne sliczne .To milo zobaczyc jak zyją moieszkancy Dziwnowa i jak piekny jest Dziwnow.Pozdrawiam sympatycznie .Anna Łopacka-Żak Szczecin

    OdpowiedzUsuń
  2. "Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje, i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze jest, by żyć dla powrotu."
    .....dlatego oplaca sie jechac 2000 km do Dziwnowa nawet na jeden dzien !!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaku i Poffi :)

    OdpowiedzUsuń