"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje, i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze jest, by żyć dla powrotu."
— Antoine de Saint-Exupéry
JESZCZE TROSZKĘ W KLIMACIE ŚWIĄT
W związku ze Świętami Wielkanocnymi, dostaliśmy od kilku osób życzenia świąteczne oraz zdjęcia.
Na blogowej skrzynce meilowej znalazły się zdjęcia Świątecznych dekoracji, potraw, przepisy kulinarne, życzenia oraz zdjęcia z celebracji wolnego czasu :) Najciekawsze publikuje dziś!
Żurek Wielkanocny- Zdjęcie i przepis przesłała Pani Beata Mazur
B.M |
- 1,5 litra wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 skrzydełka wędzone
- 2 białe kiełbasy parzone
- 4 średnie ziemniaki
- jajko ugotowane na twardo
- chrzan do smaku
- sól
- pieprz
- majeranek
- żur w butelce
Gotujemy bulion warzywny na mięsie, kroimy w gruba kostkę białą kiełbasę, po 30 minutach od zagotowania bulionu dodajemy ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy żur w butelce, doprawiamy do smaku w/w przyprawami. Na koniec przyozdabiamy ugotowanym jajkiem i natką pietruszki. Smacznego
WIELKANOCNA TARTA Z JAJKAMI, KURCZAKIEM I BROKUŁEM-
Przepis Pani Ewy Karczmarek
E.K |
Ciasto na tarte;
- 250g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
Nadzienie;
- ugotowany brokuł, rozdrobniony
- 2 filety z piersi kurczaka drobno pokrojone
- 10 jajek
- sól
- pieprz
- czosnek
Ciasto
Z wyżej podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy je do lodówki na około 1h.
Gdy ciasto się schłodzi wałkujemy je na grubość około 0,5 cm i wkładamy to formy na tarte, tak żeby lekko brzegi wystawały poza naczynie.Robimy dziurki widelcem, podpiekamy je w piekarniku około 10 minut. Na tak przygotowany spód wylewamy wcześniej przygotowany farsz.
Farsz;
Podsmażamy na patelni kurczaka z solą i pieprzem. Do naczynia siekamy brokuł, dodajemy kurczaka i zalewamy wcześniej rozkłóconym jajkiem. Całość doprawiamy do smaku i wylewamy na podpieczony spód.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni , piekarnika na poziom II , i zapiekamy około 40 minut, do czasu aż górna warstwa nie zarumieni się na złoto-brązowy kolor.
E.K |
SCHAB ZE ŚLIWKĄ - Przepis Pani Beaty Mazur
zdjęcie zapożyczone ze strony http://taotao.pl/przepisy_kulinarne/id,1256,schab_ze_sliwkami_taotao.html |
Składniki:
- kawałek schabu (u mnie ok. 0,7 kg)
- 100 g suszonych śliwek
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- czosnek
- majeranek
- bazylia
- tymianek
Schab umyć i osuszyć. Długim nożem zrobić w nim tunel, na całej
długości mięsa. Tunel wypełnić obficie śliwkami. Olej wymieszać z
przyprawami i taką mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Przygotowany do
pieczenia schab umieścić w rękawie foliowym, szczelnie zamknąć. Piec
około godziny w 200 stopniach. Smacznego !
DEKORACJE
M.A |
Dekoracje w tym mieszkaniu są niezwykle gustowne. Bardzo spodobało mi się że odbiegają stylem i charakterem od tych popularnych kolorowych aranżacji.
Autorka tych zdjęć prosiła o anonimową publikację. Zdjęcia zostaną podpisane jedynie inicjałami.
M.A |
M.A |
M.A |
M.A |
CZAS WOLNY W DZIWNOWIE:)
Zdjęcia nadesłane od Żaki i Fifi
Żaki |
Żaki |
Żaki |
Żaki |
Serdecznie dziękuję za nadesłane zdjęcia i przypominam że jeśli macie ochotę podzielić się ze mną swoimi zdjęciami, pracami, filmikami to zapraszam do wysyłania na poniżej podany adres meilowy ;
gminadziwnów@wp.pl
Fantastyczny blog:)widac zaangazowanie mieszkancow i to jest cudowne.Przepisy kulinarne ,dekoracje świąteczne sliczne .To milo zobaczyc jak zyją moieszkancy Dziwnowa i jak piekny jest Dziwnow.Pozdrawiam sympatycznie .Anna Łopacka-Żak Szczecin
OdpowiedzUsuń"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje, i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze jest, by żyć dla powrotu."
OdpowiedzUsuń.....dlatego oplaca sie jechac 2000 km do Dziwnowa nawet na jeden dzien !!!!
Jaku i Poffi :)
OdpowiedzUsuń